08
06/16
Op 9 juni organiseren we Zesde Tax Justice Day
Gepubliceerd door FAN- RJF, klik hier voor printbare versie
Waarom een “Tax Justice Day”?

Deze negende juni wordt het de zesde editie van de dag van de rechtvaardige fiscaliteit: de “Tax Justice Day” die georganiseerd wordt als reactie op de “Tax Freedom Day” die elk jaar gevierd wordt door ‘Pricewaterhouse Coopers’ (PwC).

Voor PwC is de “Tax Freedom Day” die dag in het jaar waarop de werkenden, met het inkomen vanaf het begin van het jaar hun persoonsbelastingen betalen. Het onderliggende idee is dat er eigenlijk slechts na die dag voor de eigen portemonnee wordt gewerkt. Dit is een verkeerde voorstelling van zaken en een leugen: ieder werkt elke dag zowel voor de overheid als voor zichzelf. En voor de overheid werken (via afdragen van noodzakelijke belastingen) is ook werken voor zichzelf. Want met die financiële middelen worden de collectieve voorzieningen en publieke diensten betaald.

De “Tax Justice Day” wil een antwoord geven tegenover de propaganda van PwC door te wijzen op het belang van belastingen voor alle burgers en voor alle sociale en economische activiteiten die nodig zijn.

 

Een andere fiscaliteit is mogelijk 

Daarom eisen het FAN en RJF:
- De opheffing van het fiscale bankgeheim in België, en de verplichting om van financiële tussenpersonen alle informatie te bekomen, nodig om de vermogens van alle Belgische belastingbetalers in kaart te brengen.
- De afschaffing van de notionele interestaftrek.
- De oprichting van een vermogenskadaster
- Een progressieve belasting op fortuinen boven 1.000.000 euro.
- Verplichte publicatie door transnationale bedrijven van een land-per-land-rapportering van hun activiteiten, zakencijfer, werknemers, winsten en de erop betaalde belastingen. Dit zou de mechanismen van belastingontwijking blootleggen en bedrijven belastingen laten betalen in die landen waar hun activiteiten daadwerkelijk plaatsvinden.
- Een belasting op financiële transacties

 

 

 

 

Er wordt geflyerd aan treinstations in Wallonië, Brussel en Vlaanderen.

 

In Vlaanderen wordt er geflyerd van 6u30 tot 8u30 in Oostende, Brugge, Kortrijk, Gent Sint-Pietersstation, Gent Dampoortstation, Eeklo, Aalst en Leuven.

 

Centrale Actie 

Vanaf 10:30 uur zullen in Brussel op het De Brouckère Plein het “Financieel Actie Netwerk (FAN)” en het ‘Réseau pour la Justice fiscale’ (RJF) een visuele actie organiseren onder de titel “Mensen zijn geen afval” om via de media in de publieke opinie te wijzen op het gebrek aan fiscale transparantie waardoor het grote geld blijft ontsnappen aan hun fiscale verantwoordelijkheid en de werkende bevolking eigenlijk ook de belastingen betaalt van diegenen die via Panama ontsnappen

 

De leden van FAN (Financieel Actie Netwerk) zijn: ABVV, ACLVB, ACV, ATTAC-VLAANDEREN, BBL, FAIRFIN, KWB, LBC-NVK, LEF, MASEREELFONDS, OXFAM-SOLIDARITEIT en 11.11.11

 

Onder het motto ‘Mensen zijn geen afval’ voert het Financieel Actie Netwerk (FAN) momenteel een uitgebreide campagne voor rechtvaardige belastingen in functie van Tax Justice Day (9 juni 2016).

Wij maken daarbij ook gebruik van Facebook.

https://www.facebook.com/FinancieelActieNetwerk/