08
06/16
België op een na grootste Europees belastingparadijs voor multinationals (De Morgen)
Gepubliceerd door FAN- RJF, klik hier voor printbare versie
België is van alle EU-landen het op een na grootste belastingparadijs voor internationale bedrijven. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib, een onderdeel van Oxfam International, waarin staat dat ons land aan de helft van de criteria voldoet die de Europese Commissie hanteert voor fiscaal beleid dat belastingontwijking in de hand werkt. Enkel Nederland gaat ons voor.

 

De Europese Commissie liet onderzoeken in hoeverre lidstaten 'agressieve belastingplanning' mogelijk maken, belastingontwijking dus. De Commissie stelde daartoe een lijst op met 33 kenmerken die erop duiden dat een land het bedrijven wel erg makkelijk maakt om belasting te ontwijken, de Harmful Tax Practices. Het gaat onder meer om bepaalde vormen van belastingaftrek en het ontbreken van maatregelen om misbruik tegen te gaan.

Van de 33 indicatoren voldoet Nederland er aan maar liefst 17, België en Cyprus volgen met respectievelijk 16 en 15 indicatoren. Op plaats vier staat Malta, op vijf Letland, Luxemburg en Hongarije. Ter vergelijking: Duitsland, Frankrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk scoren elk op 8 indicatoren, Spanje kreeg achter 7 indicatoren een vinkje.

Volgens een schatting van Oxfam Novib slagen multinationale bedrijven erin om ten koste van ontwikkelingslanden jaarlijks minstens 100 miljard euro wereldwijd aan belasting te ontwijken.