06
02/16
Google schikt met Britse belastingdienst
Gepubliceerd door FAN- RJF, klik hier voor printbare versie
Google zal 130 miljoen pond (ruim 170 miljoen euro) aan achterstallige belastingen betalen aan de Britse fiscus. Dat akkoord werd na een jarenlang onderzoek door een financiële overheidscommissie getroffen. Dat meldt de NOS.

Net als vele andere multinationals krijgt ook Google regelmatig kritiek vanwege de vaak erg ingewikkelde constructies die het gebruikt om toch maar zo weinig mogelijk belasting te betalen. De Europese hoofdzetel van Google is dan ook niet voor niks in Ierland gevestigd: daar is de vennootschapsbelasting immers relatief laag.

In 2013 boekte de internetgigant zo'n 3.8 miljard pond (zo'n 5 miljard euro) aan omzet in het Verenigd Koninkrijk, maar betaalde het 'slechts' 20,4 miljoen (ofte 27 miljoen euro) belasting.

Volgens de Europese topman Brittin is de betaling van de 170 miljoen euro allesbehalve een schuldbekentenis. Het bedrijf wil er gewoon zeker van zijn dat het met het oog op de toekomst het juiste bedrag aan belasting betaalt. Hij wijst erop dat er wereldwijd steeds meer veranderingen zijn in fiscale regels. Het bedrijf heeft ook toegezegd dat het in de toekomst andere rekenmodellen gaat hanteren voor de belastingafdracht in het Verenigd Koninkrijk.

Eerder deze maand riep Europa ons land nog op het matje. België moet zo'n 700 miljoen euro belasting terugvorderen van 35 multinationals. De Europese Commissie oordeelde immers dat de Belgische belastingregel voor overwinst onwettig is.

http://www.demorgen.be/buitenland/google-schikt-met-britse-belastingdienst-b12cf295/