06
02/16
Europa blokkeert fiscale sluiproutes
Gepubliceerd door FAN- RJF, klik hier voor printbare versie
Pakket maatregelen moet vergaande belastingconstructies voortaan onmogelijk maken.

'De dagen van de agressieve belastingontwijking in Europa zijn voorbij.' Met die woorden kondigde eurocommissaris Pierre Moscovici een pakket maatregelen aan dat de fiscale achterpoortjes voor multinationals in Europa sluit.
Enkele weken geleden kreeg België een koude douche. Eurocommissaris Margrethe Vestager besliste dat de Belgische 'excess profit rulings' illegaal zijn. België moet daardoor 700 miljoen euro terugvorderen van in totaal 36 bedrijven, waaronder Atlas Copco en AB Inbev.
De socialist Pierre Moscovici heeft nu een pakket maatregelen klaar die dit soort vergaande belastingafspraken, speciale routes en constructies onmogelijk moet maken. Daaronder de notionele intrestaftrek, die België al jarenlang aanbiedt aan multinationals.

"LuxLeaks wordt maat voor niets"
Het LuxLeaks-dossier dreigt in ons land met een pijnlijke sisser af te lopen. Dat vertellen verschillende bronnen bij de belastinginspectie. Heel wat zaken zijn vandaag al geseponeerd en in veel andere kan de fiscus niets ondernemen.
Toen minder dan anderhalf jaar geleden bekend werd dat multinationals op vergaande wijze belastingen ontwijken in Luxemburg, was er wereldwijd een golf van verontwaardiging. LuxLeaks, zoals het belastingschandaal gedoopt werd, zorgde ervoor dat belastingontwijking internationaal hoog op de agenda kwam. Bij de meer dan 350 bedrijven die opdoken in het dossier, zaten Pepsi, Walt Disney, Volkswagen, Amazon, Coca-Cola en Ikea, maar ook Belgische bedrijven als Telenet, Bank Degroof, Dexia en de zeer vermogende familie de Spoelberch (AB InBev).