06
02/16
‘Speculatietaks zoals gepland op 1 januari van start’
Gepubliceerd door FAN- RJF, klik hier voor printbare versie
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ziet geen onoverkomelijke problemen in de kritiek van de Raad van State op de speculatietaks. Hij verwacht dat de taks zoals gepland op 1 januari van start kan gaan.

De Raad van State vraagt zich af waarom de speculatietaks alleen geldt voor personen en niet voor vennootschappen, zo meldt De Tijd. Ook waarom beleggingsfondsen en beleggingsvennootschappen zijn vrijgesteld, begrijpt de Raad van State niet.
Dat de regering de taks via een koninklijk besluit kan uitbreiden naar afgeleide producten gebaseerd op aandelen, vindt de Raad van State dan weer niet kunnen. Zo’n uitbreiding moet door het parlement goedgekeurd worden.
Ondanks de kritiek verwacht minister van Overtveldt geen problemen. ‘Die kritiek geeft geen onoverkomelijke problemen’, zegt hij. ‘De regering is van plan om de komende uren/dagen de definitieve versie naar het parlement te sturen zodat de invoering als gepland op 1 januari 2016 van start kan gaan.’
De speculatietaks is een belasting van 33 procent op meerwaarden van beursgenoteerde financiële producten die binnen de zes maanden opnieuw verkocht worden. De taks zou 34 miljoen euro moeten opbrengen.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20151208_02010679