05
02/16
G20 keurt plan tegen fiscale ontwijking door multinationals definitief goed
Gepubliceerd door FAN- RJF, klik hier voor printbare versie
De staats- en regeringsleiders van de G20, de twintig grootste economieën van de wereld, keuren het OESO-plan voor de strijd tegen de fiscale ontwijking door multinationals definitief goed. Dat blijkt uit de slotcommuniqué van hun top in het Turkse Antalya.

De G20 vindt het "cruciaal" dat het plan "breed en coherent wordt uitgevoerd", vooral inzake het delicate onderwerp van de akkoorden tussen belastingdiensten en multinationals, de fiscale rulings.

De leiders van de 20 grootste economieën nodigen de ontwikkelingslanden uit zich bij de beweging aan te sluiten. Dat is een antwoord op de kritiek van onder meer de ngo's die de rijke landen ervan beschuldigen om in besloten kring te onderhandelen. Het toezicht op de uitvoering van het plan vertrouwen ze toe aan de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de auteur van het plan. Die moet er ook voor zorgen dat de toezichtsstructuren tegen begin volgend jaar operationeel zijn.

Het plan van de OESO wil voorkomen dat grote internationale bedrijven via vernuftige boekhoudkundige strategieën belastingen ontwijken door bedrijven te verplichten om hun resultaten en fiscale lasten per land te verduidelijken. Het plan moet ook uitmonden in een groot internationaal verdrag tegen "agressieve fiscale optimalisatie".

http://www.demorgen.be/economie/g20-keurt-plan-tegen-fiscale-ontwijking-door-multinationals-definitief-goed-b634333d/