05
02/16
VS willen wetgeving tegen belastingvlucht
Gepubliceerd door FAN- RJF, klik hier voor printbare versie
De Amerikaanse regering wil dat het Congres met wetgeving komt om te voorkomen dat nog meer grote bedrijven hun belastingaanslag verlagen door naar het buitenland te "verhuizen". Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis gezegd.

De woordvoerder wilde niet specifiek ingaan op de eerder op de dag aangekondigde fusie tussen de farmabedrijven Pfizer en Allergan. Dat is het jongste concrete voorbeeld van een overname waarmee een grote Amerikaanse onderneming, in dit geval Pfizer, om fiscale redenen een nieuw buitenlands hoofdkantoor "koopt".

Allergan staat al langer in de belangstelling van branchegenoten omdat het officieel gevestigd is in Ierland. Met name in de geneesmiddelenindustrie is dat een geliefd land om een hoofdkantoor te hebben staan omdat de belastingen voor het bedrijfsleven er flink lager zijn dan in de Verenigde Staten.

Volgens het Witte Huis is het tempo waarin dergelijke overnames worden aangekondigd wel afgenomen dankzij maatregelen tegen belastingontwijking. Maar om de sluiproute helemaal af te sluiten is volgens de woordvoerder een nieuwe wetgeving nodig.

http://www.demorgen.be/buitenland/vs-willen-wetgeving-tegen-belastingvlucht-b8b81594/