05
02/16
Multinationals moeten België 700 miljoen terugbetalen
Gepubliceerd door FAN- RJF, klik hier voor printbare versie
Maar minister van Overtveldt wil die terugvordering "kost wat kost vermijden"

Zo'n 60 multinationals die in België gebruikmaakten van verregaande belastingafspraken zullen van Europa zo'n 700 miljoen moeten terugbetalen. Minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) wil dat vermijden, maar Europa kan het verplichten.
Jarenlang lokte België multinationals naar ons land met zogeheten excess profit rulings, verregaande belastingdeals waardoor grote buitenlandse bedrijven weinig belastingen moesten betalen. Sinds begin dit jaar voert Europa, in de nasleep van Lux Leaks, een onderzoek naar die soms bijzonder vrijgevige rulings. Het vermoeden leeft dat de belastingafspraken een vorm van illegale overheidssteun zijn, die andere ondernemingen benadeelt.

Al sinds de start van het onderzoek is duidelijk dat Europa die excess profit rulings wellicht niet zal aanvaarden. Niet voor niets stopte België meteen met het afsluiten van die belastingafspraken, die ons land aantrekkelijk moest maken bij multinationals.

Een officiële beslissing is nog niet genomen.

Kluwen

'De gevolgen voor de betrokken bedrijven zouden groot zijn en de terugvordering is bijzonder complex. Ik zal dan ook alles doen wat ik kan om ze te vermijden'
JOHAN VAN OVERTVELDT, MINISTER VAN FINANCIËN


In totaal hebben zo'n zestig multinationals gebruikgemaakt van die rulings. Over welke bedrijven het gaat, is niet bekend. De fiscus maakt de rulings niet bekend omdat anders het beroepsgeheim geschonden zou worden, zo luidt het argument. Wel is het bedrag bekend dat de multinationals zullen moeten terugbetalen aan België als Europa de rulings naar de prullenmand verwijst: 700 miljoen euro.

Dat bedrag wordt door minister van Financiën Johan Van Overtveldt bevestigd. De minister zegt de terugvordering van de miljoenen te willen vermijden. "De gevolgen voor de betrokken bedrijven zouden groot zijn en de terugvordering is bijzonder complex. Ik zal dan ook alles doen wat ik kan om ze te vermijden."

Een terugvordering dreigt een juridisch kluwen te worden, omdat multinationals de terugbetaling zullen proberen aan te vechten, wellicht met het argument dat België eerder gemaakte afspraken niet nakomt. De Europese Commissie zegt in een reactie niet te willen vooruitlopen op de zaken, maar zegt alleen dat Europa de landen in kwestie kan verplichten om het geld terug te eisen van de multinationals.

http://www.demorgen.be/economie/multinationals-moeten-belgie-700-miljoen-terugbetalen-b296381d/