07
12/10
Obama blijft de superrijken subsidiëren
Gepubliceerd door FAN- RJF, klik hier voor printbare versie
De Amerikaanse president Obama is gezwicht voor zijn Republikeinse tegenstrevers. Hij heeft de belastingkortingen van Bush met twee jaar verlengd. Dat meldden Amerikaanse media.

Belastingkortingen van Bush blijven ook voor de rijksten gelden
Het Amerikaanse staatshoofd maakte bekend dat de door zijn voorganger George W. Bush ingevoerde belastingkortingen de komende twee jaar niet alleen geldig blijven voor de middenklasse, maar ook voor de rijksten. De maatregel zou op 1 januari aflopen en Obama wilde het systeem aanvankelijk verlengen voor iedereen behalve de rijksten. Dit was trouwens een van de belangrijke kiesbeloftes van Obama in 2007.
Obama wilde de huidige belastingkortingen alleen voortzetten voor Amerikanen die hooguit 250.000 dollar per jaar verdienen. De Republikeinse partij wilde de kortingen voor de “meerverdieners” echter ook verlengen. De Republikeinen blokkeerden Obama’s voorstel in de Senaat, waarna Obama zwichtte en ook de rijken opnieuw belastingvoordeel gaf. Tegelijkertijd zou de uitkering aan 2 miljoen langdurig werklozen aan het eind van het jaar aflopen. In ruil voor die verlenging heeft Obama het compromis waarbij het grote geld opnieuw ontsnapt moeten slikken. De toegeving wordt Obama in het Democratische kamp niet overal in dank afgenomen. Sommige Democraten noemen het een "capitulatie".

Zo stond het vandaag in de meeste media in binnen- en buitenland.
Reactie van Eric Goeman, coördinator FAN: “Natuurlijk is het prijzenswaardig dat president Obama de werkloosheidsvergoedingen heeft kunnen verlengen voor 2 miljoen werklozen (in een land waar iedere werkloze slechts 6 maanden steun krijgt en daarna afhankelijk wordt van de private liefdadigheidsmarkt) waarvan velen anders binnen enkele weken in de totale armoede en op straat zouden beland zijn om tientallen miljoen anderen te vervoegen. Het nadeel van het compromis blijft dat de overheid tientallen miljarden dollar belastinggeld ook in de komende jaren misloopt die konden gebruikt worden voor het openbaar onderwijs, jeugdwerk, gezondheidszorg en voor het scheppen van jobs door de overheid zelf. Want de superrijken zorgen helemaal niet voor bijkomende jobs, maar de belastingverlagingen worden vooral gebruikt voor private nutteloze luxeconsumptie, nog chiquere feestjes en om te speculeren op de beurzen waardoor opnieuw meer jobs verdwijnen dan jobs gered worden. De belastingverlagingen van Bush waren een roofoverval op de sociale gemeenschap, de verlenging ervan eveneens. Inderdaad subsidieert Obama hiermee de superrijken die reeds van alles teveel hebben, terwijl de werkende klassen, werkende armen, werklozen en armen aalmoezen krijgen.”