17
11/10
BNP Paribas helpt zijn rijke klanten belastingen te ontduiken
Gepubliceerd door FAN- RJF, klik hier voor printbare versie
De Franse bank BNP Paribas, sinds 2008 welbekend in België (remember Fortis?), verkoopt financiële producten die vermogende cliënten in staat stellen om belastingen te ontduiken, dat alles ondanks de Europese inspanningen om hard in te grijpen tegen belastingontduiking, zo meldde het Franse weekblad Marianne.

"BNP Paribas Private Bank”, een dochter opgericht voor geldmanagement, maakt het de Europese belastingbetalers in feite mogelijk om, vanuit Genève, te ontsnappen aan de belasting op inkomsten uit beleggingen," zo meldde het Franse tijdschrift Marianne.

BNP Paribas heeft een beleggingsproduct ontworpen met als bijnaam "Luxembrella", oftewel de Luxemburgse paraplu, verwijzend naar het kleine Europese belastingparadijs aan onze Zuidergrens, zo liet het tijdschrift weten.

De "Luxembrella" is een financieel product beter bekend als SICAV, een open-end beleggingsfonds voor collectieve belegging genoteerd op de beurs in Luxemburg, gebruikelijk in West-Europa.

De "Luxembrella" speelt in op bepaalde inconsistenties in een Europese richtlijn uit 2004, gericht op een grotere uitwisseling van informatie over spaargeld, maar die niet werd geratificeerd door sommige landen, waaronder België, Oostenrijk en Luxemburg. Deze richtlijn is beter bekend als de “spaarrichtlijn”.

België, Oostenrijk en Luxemburg, net als Zwitserland, dat geen lid is van de EU, zouden in plaats daarvan een bronbelasting heffen op inkomsten uit vermogen op rekeningen geopend door Europese burgers.

Maar deze overeenkomst heeft geen betrekking op bepaalde soorten van beleggingsproducten, met inbegrip van investeringsregelingen zoals deze "Luxembrella".

"BNP Paribas is nauw betrokken bij deze fout," aldus Marianne.
Het management van de Franse bank verwierp elke suggestie over mogelijk wangedrag, en liet weten dat de regeling bedoeld in het rapport, een interne collectieve belegging is.
“In deze producten werd tot 3,5 miljard euro (4,9 miljard dollar) geïnvesteerd in de afgelopen vijf jaar”, aldus het rapport in Marianne.
De bekendste slogan van BNP Paribas is nog steeds “ten dienste van uw vermogen”.
BNP Paribas Private Bank neemt die slogan zeer letterlijk.
Alles ten dienste van de vermogens van hun vermogende klanten.