15
01/13
“Moedig voorwaarts” (John Crombez in De Standaard)
Gepubliceerd door FAN- RJF, klik hier voor printbare versie
Na de feestdis, de pakjes en, voor sommigen, de kater, is ‘moedig voorwaarts’ de enige optie aan het begin van een nieuw jaar. John Crombez is staatssecretaris (SP.A) voor bestrijding van sociale en fiscale fraude.

"Laten we dus vooral de maatschappelijk-economische discussie boven aan de agenda zetten, met name over welk soort economie we in 2013 willen. Geen overbodig voornemen op een ogenblik dat de grootste en sterkste roepers – in tijden van ongeziene besparingen – alle inspanning bij zichzelf willen weghouden.
Er zijn nog belangrijke kwesties. Hoe komt het dat in diverse landen de gelijke toegang tot onderwijs is teruggeschroefd na de crisis? De gezondheidszorgen idem? Hoe komt het dat een uitspraak als deze zoveel deining veroorzaakt: ‘Als de euromiljardair fictieve constructies maakt om geen belastingen te betalen, dan moet het gemeld worden aan zijn belastingadministratie’? Je zou ook kunnen zeggen dat iemand die na zijn belastingen niets meer overhoudt op het einde van het jaar, moeite heeft met de belastingen zelf. Maar iemand die al miljarden heeft overgehouden? Het land in rep in roer? Is het echt zo dat in onze economie sommige mensen in de toekomst voor 7 euro per uur moeten werken? Willen we iets doen aan sociale dumping uit Oost-Europa en aan concurrentievervalsing? Of aanvaarden we het maar? Veel vragen."