05
11/10
Een globale aanvalsrace door de banken.
Gepubliceerd door FAN- RJF, klik hier voor printbare versie
De grote spelers in de financiële industrie proberen de regulering van de financiële sector tegen te gaan via een verdeel en heers strategie waarbij ze overheden in Europa en VS tegen elkaar proberen uitspelen.

Robert Reich, professor van Overheidsbeleid aan de Universiteit van California te Berkeley zegt het volgende: “Ploegen van juristen en lobbyisten zijn druk aan het uitoefenen op de Schatkist, de Toezichthouder van het Geldstelsel, de Beurscommissie (Securities and Exchange Commission = SEC) en de FED (de Amerikaanse Nationale Bank) om de richtlijnen voor Wall Street nog meer te versoepelen. Hun voornaamste argument is dat de grote banken internationaal minder competitief zullen zijn als de regelgevingen te strak worden. In andere woorden: zij zullen meer van hun verhandelingen verplaatsen naar Londen en Frankfurt waar de regelgevingen losser zullen zijn. Ondertussen waarschuwt Wall Street de Europeanen dat, indien hun regelgevingen te strak zouden worden, de grote banken meer van hun zaken zouden kunnen overhevelen naar de Verenigde Staten waar regelgevingen minder streng zullen zijn”.
Robert Reich citeert ook Lloyd Blankfein, ceo van Goldman Sachs, de bank die nog steeds wereldkampioen is in het uitbetalen van de hoogste bonussen: “ Een duidelijke waarschuwing: de bank zou haar operaties naar elders in de wereld kunnen verschuiven als regelgeving te streng wordt”.
Het is schandalig dat hij het woord ‘belastingparadijs’ niet in de mond nam. Het is immers precies dat waarnaar hij refereert.
Die race naar de geringste regulering van de financiële industrie ligt in de kern van wat er vandaag verkeerd gaat in het globale economische systeem.
Sommigen noemen dit proces ‘competitie met betrekking tot regelgeving’. Wij zouden het eerder een ‘aanvalsrace’ noemen, aangevoerd door de grote spelers op de financiële markten.