04
11/10
Grote bedrijven betalen geen belastingen
Gepubliceerd door FAN- RJF, klik hier voor printbare versie
Een aantal van de grootste werkgevers van ons land betaalt helemaal geen belastingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Franstalige zakenblad 'Trends-Tendances'.

Nogal wat Belgische bedrijven met vertakkingen in het buitenland blijken vooral daar behoorlijk wat centen aan de fiscus over te dragen en niet in België.
Sommige bedrijven betalen nooit een euro belastingen, andere dragen meer dan hun totale winst af aan de fiscus, blijkt uit de cijfers van Trends-Tendances. De journalisten maakten een top twintig van grote werkgevers die geen vennootschapsbelasting betalen. Delhaize Group, met meer dan 13.000 werknemers, blijkt de koploper. Bij sommige bedrijven uit deze top twintig levert een neven-, moeder- of dochterbedrijf wel een bijdrage aan de fiscus. Heel vaak gebeurt dat in het buitenland, niet in België. Ook bij Delhaize is dat het geval.

Niet illegaal
Dat deze bedrijven geen belastingen betalen, is overigens hoogstwaarschijnlijk niet illegaal: ze slagen er alleen maar in om heel handig de belastingswetgeving met zijn vele achterpoortjes in hun eigen voordeel aan te wenden.
De journalisten van Trends-Tendances verbazen zich er ook over dat sommige bedrijven dan weer echt heel hoge belastingen betalen. In absolute cijfers is Mobistar de koploper, met (als enige) meer dan 100 miljoen euro.
SP.A-belastingspecialist Dirk Vandermaelen is niet verbaasd over de cijfers. 'Dit bevestigt wat we al weten. De doorsnee-kmo betaalt 21 procent, de anderen 12 à 15 procent en de hele groten helemaal niets.'Ook de notionele intrest speelt een rol: die komt voor 94 procent de grote bedrijven ten goede, en slechts voor 6 procent de kmo's. 'Daarom pleit ik voor een afschaffing daarvan.' Grote bedrijven worden ook veel minder gecontroleerd door de fiscus. 'In 2005 is beslist een aparte cel op te richten voor de controle van grote bedrijven. Tot een half jaar geleden bestond die niet. En ook nu is ze nog niet echt operationeel.'

(zaterdag 23 oktober 2010, Bart Moerman, Het Nieuwsblad)