De fortuinjagers
Wil je meer weten klik onderstaande link
Wij eisen 25 miljard euro per jaar
We gaan op zoek naar 25 miljard euro!
Lancering actiepakket FAN en RJF
Europa – een droom of een spook?
Bekijk de filmpjes die werden gemaakt in samenwerking met ACV Gent-Eeklo, ABVV Oost-Vlaanderen, ACLVB Oost-Vlaanderen en het FAN.
27
05/14
Welke politieke partijen kunnen na 25 mei zorgen voor meer fiscale rechtvaardigheid?
Gepubliceerd door FAN- RJF
populisme Het Financieel Actie Netwerk (FAN) en het Franstalige Réseau pour la Justice Fiscale (RJF) stelden 5 vragen over fiscaliteit aan de Vlaamse en Franstalige democratische politieke partijen. De studiediensten van ACV/CSC en ABVV/FGTB analyseerden de antwoorden.
De 5 vragen betroffen:
1) De inkomsten uit dividenden; de winsten op beurskoersen en verzekeringen; en de progressiviteit van de aanslagvoeten in de personenbelasting;
2) De belasting op de winst van vennootschappen;
3) Een belasting op vermogens boven 1 miljoen euro;
4) Een mondiale en automatische uitwisseling van financiële rekeningen;
5) Een taks op beurs- en wisseltransacties (Financiële Transactie Taks).
>lees meer
27
05/14
Worden de rijken echt rijker en zakken meer mensen af naar armoede?
Gepubliceerd door FAN- RJF
rijkdom cumuleert In 2010 reisde Geert Mak het traject achterna dat John Steinbeck hem had voorgedaan in 1960. Al reizend stelde hij zich de vraag “Waar zijn de gezellige en levendige ‘Main Streets’ in die typische Amerikaanse dorpen gebleven? Waar is het beloofde land, de American Dream, dat Steinbeck overal meemaakte naartoe? Hoe is het zo ver kunnen komen?”
>lees meer
27
05/14
De mens gereduceerd als een ‘kost’
Gepubliceerd door FAN- RJF
Werklozen in België ‘Gezien de vele grote bedrijfssluitingen hoop ik dat iedereen ondertussen door heeft dat onze concurrentiekracht wel een probleem is en onze loonkosten een grote handicap vormen. De lasten op arbeid zijn te hoog, daar moet iets aan gedaan worden.’ Dat was één van de antwoorden die econoom Geert Noels in het weekblad Knack gaf op de vraag waar de politiek, na de verkiezingen van 25 mei 2014, mee bezig moet zijn.

Velen volgen hem hierin, maar de realiteit is wel genuanceerder! De loonkost is niet voor iedereen zwaar en het is nog maar de vraag of sluitingen altijd te maken hebben met de loonkost. Gezien Geert Noels het heeft over ‘grote’ bedrijfssluitingen dacht ik onmiddellijk aan Ford Genk. Is de sluiting van dit bedrijf, waardoor in de provincie Limburg 10.000 jobs verdwijnen, een gevolg van de hoge loonkosten? Heeft men van overheidswege te weinig gedaan om het bedrijf hier te houden?
>lees meer
27
05/14
een iets fairdere verdeling van de lasten op arbeid en kapitaal : een evidentie? (Yves Desmet)
Gepubliceerd door FAN- RJF
stop sign De minst vermogende 10 procent van de bevolking bezit minder dan 2.700 euro, de rijkste 10 procent meer dan 687.000 euro, zo blijkt uit een studie van het Centrum voor Sociaal Beleid van de universiteit van Antwerpen. De rijkste 10 procent bezit 44 procent van het totale vermogen, dat is meer dan driekwart van de bevolking samen. Dat is een spanning waarmee vergeleken de discussie over toplonen haast een bagatel wordt.
>lees meer
27
05/14
Verlaag de belasting op arbeid, verhoog de belasting op inkomsten uit risicovrij kapitaal
Gepubliceerd door FAN- RJF
Belastingsverschil arbeid en vermogen Met pleidooien voor een fairdere verdeling van de lasten op arbeid en kapitaal sluiten Paul De Grauwe (DM 6/5) en Yves Desmet (7/5) zich aan bij het debat dat ook internationaal leeft. Bruno Colmant reageert. Colmant is professor aan Vlerick Business School en de Université Catholique de Louvain, en lid van de Koninklijke Academie van België. >lees meer
27
05/14
Belastingplannen tonen tegenstelling tussen links en rechts
Gepubliceerd door FAN- RJF
tijger en lam De belastingplannen van de verschillende partijen tonen aan dat de tegenstelling tussen links en rechts wel degelijk bestaat. Groen en sp.a mikken op wie weinig verdient, terwijl Vlaams Belang, Open Vld en N-VA het meest aan de hoge inkomens geven. Van de traditionele partijen schuift Open Vld de grootste lastenverlaging naar voren, terwijl sp.a het zuinigst is. Dat blijkt uit Rekening14, het project van VRT, De Standaard, De Tijd en de KU Leuven, waarbij de fiscale plannen van de partijen tegen het licht werden gehouden. >lees meer
07
05/14
Het verschil tussen een vermogenswinstbelasting en een vermogensbelasting
Gepubliceerd door FAN- RJF
Belastingsverschil arbeid en vermogen Er groeit in ons land een politieke consensus die eerder kiest voor een vermogenswinstbelasting dan voor een ‘echte’ vermogensbelasting. Bij een vermogenswinstbelasting neemt men als basis de inkomsten uit het vermogen, bij een vermogensbelasting wordt het volledige bezit als basis genomen. De organisaties van het Financiële Actie Netwerk (FAN), waarin het ACV participeert, kiezen voor een belasting op het volledige vermogen.
>lees meer
07
05/14
‘Financiële transactietaks moet tegen 2016’
Gepubliceerd door FAN- RJF
belastingen Tobintaks nu België en negen andere Europese landen willen ten laatste tegen januari 2016 een begin maken met de invoering van een taks op financiële transacties. Het gaat om een Europese variant van de zogenaamde 'Tobintaks'. Dat hebben de ministers van Financiën van de tien landen onderstreept in een verklaring.
>lees meer
07
05/14
Tien Europese landen willen financiële transactietaks tegen 2016
Gepubliceerd door FAN- RJF
belastingsfeest België en negen andere Europese landen willen ten laatste tegen januari 2016 een begin maken met de invoering van een taks op financiële transacties. Dat hebben de ministers van Financiën van de tien landen onderstreept in een verklaring.
>lees meer
24
04/14
Niet u of ik profiteert van een algemene lastenverlaging, wel de allerrijksten
Gepubliceerd door FAN- RJF
Belastingen AB Inbev Opinie door Bieke Verlinden SP.A-Schepen van Sociale Zaken, Werk en Studentenzaken in Leuven.
>lees meer
Archief